Er du nervøs for fjernelse af visdomstand?

Tænder

Bliver du angst ved tanken om at skulle have udtrukket en visdomstand? Så er du ikke den eneste. Rigtig mange mennesker oplever at skulle have fjernet en visdomstand, og ikke sjældent oplever tandlæger rundt omkring i landet rystende nervøse patienter.

For at afhjælpe noget af nervøsiteten er det en god idé at sætte sig ind i fakta omkring visdomstænder. Det kan gøre udtrækningen lettere, når du er bevidst om vigtigheden af at få tanden fjernet, og hvordan det foregår. Læs om fakta om visdomstænder her.

Visdomstandens frembrud

Visdomstænder vokser frem bagerst i mundhulen hos mange i teenagealderen eller i start 20’erne. Men visdomstænder bryder ikke frem hos alle, og en del oplever kun at nogle af de fire tænder frembryder.

Manglen på visdomstændernes frembrud skyldes, at de kan siges at være levn fra fortiden. Mennesker har ikke længere brug for de fire kindtænder. Evolutionen har også gjort, at der ikke længere er så god plads til dem i munden.

Vokser en visdomstand frem, kan tandlægen blive nødt til at udtrække den. Årsagen kan være, at den vokser skævt på grund af manglende plads. Hvis den vokser i retning af tanden ved siden af, vil den gnave på nabotanden, og det kræver ofte fjernelse af kindtanden.

Måske vokser visdomstanden korrekt, men selv i det tilfælde kan der opstå problemer, som i værste fald betyder fjernelse af tanden. Det kan være besværligt at holde en god hygiejne omkring kæbetænderne grundet deres placering. Får du gentagen betændelse og hævelse omkring en visdomstand, kan tandlægen vælge at trække den ud.

Fjernelse af visdomstand

Det er forskelligt fra visdomstand til visdomstand, hvor ubesværet den fjernes. Det kommer blandt andet an på, hvor tanden er placeret i kæbeknoglen.

Det afhænger også af, hvor meget visdomstanden er brudt frem i munden. Hvis tanden er vokset helt frem, er den lettere at trække ud, end hvis den ligger gemt under noget tandkød eller en del af kæbeknoglen. I nogle tilfælde kan tandlægen være nødsaget til at lave et lille snit i tandkødet, og noget af kæbeknoglen vil potentielt skulle fjernes.

For at gøre fjernelsen af visdomstanden udholdelig lokalbedøves tandkødet og tænderne. Med lokalbedøvelsen sikres, at patienten ikke oplever den mindste form for smerte under indgrebet.

Måske er du nervøs ved tanken om fjernelse af visdomstand, og det er helt normalt. Tandlægen er forberedt på, at der kan være nerver på. Din tandlæge vil gøre det klart for dig, hvad der venter dig, så du er forberedt. Du er også velkommen til at stille alle de spørgsmål, du måtte have inden indgrebet. Hvis du stadig er meget angst, kan du blive tilbudt medicin til at dæmpe angsten, så længe du har en med, der kan følge dig hjem efter indgrebet.

Helingsperioden efter fjernelse af en visdomstand kan variere alt efter, hvor svær tanden var at udtrække. Lige efter fjernelsen kan is virke lindrende og afhjælpe hævelse. Tandlægen vil give dig en række gode råd til, hvordan du bør håndtere tiden efter fjernelse af visdomstanden.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.