Terminsberegner: God eller overflødig?

Terminsberegner

En terminsberegner er et elektronisk værktøj til at få beregnet sin terminsdato – altså den dag man kan forvente sin lille guldklumps ankomst. I visse sammenhænge kan dette værktøj anskues som noget overflødig – fordi at den overflødiggøres, så snart der foretages en nakkefoldsscanning. Mange kvinder kan dog ikke vente med at skulle kende sin terminsdato til den 12. uge i graviditeten, men vil kende den så snart de er blevet gravid, og det er i denne sammenhæng at terminsberegneren alligevel vil kunne fungere som et fint værktøj til at kende sin terminsdag. Desuden tiltrækkes mange kvinder af at vide ’hvor gammel’ barnet i ens mave præcis er, formentlig fordi det gør barnets ankomst til en større realitet.

En anden ting der kan tiltrække folk til terminsberegneren er at det kan være romantisk eller lidt sjovt at vide hvornår man formentlig er blevet befrugtet. Dette kan terminsberegneren også svare på, og det synes mange er sjovt at vide – særligt hvis graviditeten ikke var planlagt, men er sket spontant. Her kan det være særligt sjovt at opdage hvornår og i hvilken sammenhæng at ens barn blev undfanget. I alle tilfælde hvor terminsberegneren er brugbar, er altså i de nostalgiske sammenhænge. Er terminsberegneren så god eller overflødig kan man spørge sig selv? Selvom den aldrig kan erstatte sundhedsvidenskabelige undersøgelser, skal man dog ikke undervurdere betydningen af det nostalgiske – dette kan være god nok grund i sig selv til at bruge den.

Hvorfor skal jeg ikke bruge en terminsberegner?

En terminsberegner kan naturligvis aldrig erstatte den sundhedsfaglige scanning man får foretaget, og som mere sikkert sætter ens terminsdato. Denne scanning tilbydes gravide i 12. uge og kaldes en ’nakkefoldsscanning’. Det er ikke et krav i Danmark at man skal få denne scanning foretaget, men det kan alligevel være en god idé at få denne undersøgelse, hvis man er meget interesseret i at få fastsat den en mere præcis terminsdato. En nakkefoldsscanning overflødiggør altså terminsberegneren en anelse, og folk som får foretaget denne undersøgelse vil formentlig efterfølgende holde sig til resultatet af undersøgelsen og ikke til resultatet af terminsberegneren, når de skal fortælle folk hvornår de er sat til.

Når du alligevel ikke kan vente: Brug en terminsberegner

Det er ikke alle som ønsker en nakkefoldsscanning af forskellige årsager. Det betyder at datoen ikke kan blive sat herefter. Jordemoderens skøn vil formentlig ikke være meget mere præcist end terminsberegneren. En jordemor – såvel som en terminsberegner – skal kende oplysninger om sidste menstruationsdag og længden på cyklussen, for at kunne give et kvalificeret bud på terminsdatoen. Eftersom mange kvinder ikke kender længden på deres cyklus, vil denne blive sat til et gennemsnit og datoen udregnes herudfra. Datoen er naturligvis blot et skøn, dels fordi mange kvinder som sagt ikke kender længden på deres cyklus, og dels fordi man bare nogle gange føder for tidligt eller går over tid af forskellige årsager.

Andre vil bruge terminsberegneren så snart de finder ud af at de er gravid, for at kunne estimere hvilke forberedelser der skal foretages hvornår, i forbindelse med barnets ankomst. I forbindelse med så omfattende en livsbegivenhed, som fødslen af ens barn, kan det for mange være beroligende at have en dato, som man kan planlæggge alting ud fra. Man skal dog passe på med ikke at komme til at regne for meget med datoen, hvilket nemt kan ske når man går og glæder sig. Datoen vil altid være vejledende og det er vigtigt at huske, så man ikke bliver alt for overrasket hvis man føder før sin termin – eller hvis man skal gå og vente længe, og måske blive meget utålmodig, fordi man går over tid.

Læs flere gode artikler på http://baby-og-boern.dk/

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.