Er det ved at være tid til sommerdæk?

Sommerdæk

Hver gang vi skifter fra vinter- til sommervejr igen fra sommer- til vintervejr kommer snakken om dækkene. Skal du skifte til sommerdæk om sommeren? Og hvorfor. Det enkle svar er – ja du skal. Hvorfor? Det skal jeg forklare dig her.

Dækkets primære funktion er at give din bil de bedste køre- og bremseegenskaber som det er muligt. Da vi bor i en del af verdenen hvor temperaturen stiger og falder ret så meget hen over et år, har det endnu ikke været muligt, at udvikle et helårsdæk der har de optimale egenskaber i alle de vejrtyper vi bevæger os i. Derfor har sommerdæk nogle fordele med hensyn til bremse- og køreegenskaber i sommervejr som bliver til ulemper i vintervejr. Det samme gælder den anden vej rundt med vinterdæk.

SommerdækDer hvor man især vil mærke fordelen ved sommerdæk er ved bremselængden. På en tør varm vej kan bremselængden være fordoblet hvis du kører med vinterdæk i stedet for sommerdæk. Dette skyldes at mønsteret på et sommerdæk består af større hele flader end vinterdækket. Dette givet en øget kontakt med vejbanen som forbedrer grebet og dermed bremselængden. Dertil har selve gummiblandingen også indflydelse på vejgrebet i de højere temperaturer. Den blanding der er god ved lave temperaturer klarer sig desværre dårligere ved de høje temperaturer og omvendt.

En anden fordel ved at køre med sommerdæk om sommeren har også at gøre med gummiblandingen i dækket. Nemlig dæk-økonomien. Hvis du vælger at køre med vinterdæk om sommeren skal du regne med at slide 20% mere på dækket for hver kilometer du kører. Dette skyldes at rullemodstanden er højere på vinterdækket da det er mere blødt. Med de priser der er på dæk vil total-økonomien på dæk dermed være bedre ved både at have et sæt vinter- og sommerdæk. Også selv om du til at starte med skal have flere penge op ad lommen.

SommerdækSå hvis du er den glade ejer af både vinter- og sommerdæk har du valgt den bedste løsning. Men sørg nu lige for at få tjekket dine sommerdæk i god tid før du skal bruge dem. Ofte har man ikke tjekket dem særlig grundigt da man tog dem af, da det, på det tidspunkt, var vinterdækket der var i fokus. Derfor risikere du at finde et par gamle, møre og nedslidte dæk frem til sommer, hvis du ikke tjekker dem i god tid. Kig især efter mønsterdybden som helst skal være over 3 m.m. Dertil skal dine dæk heller ikke være over 10 år gamle da du så risikere at gummiet har taget skade af vejr og vind og dermed har mistet vejgrebet.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.